06/70-301-0117 herihor72@gmail.com

Futóklub

Futóklub

„Nem az a fontos, milyen gyorsan futsz, sőt az sem, hogy milyen kecsesen. A lényeg a kitartás, hogy talpon maradj, és bármilyen lassan is, de haladj előre.” 

(Dean Ray Koontz) 

Fontos tudni, hogy a futást sohasem késő elkezdeni, viszont mint minden kezdet, ez is nehéz lesz, de társaságban való futással könnyen lehet rajta javítani. Amennyiben a kezdetben úgy érzed, hogy ez mégsem neked való, akkor ne felejtsd el, hogy nincs ügyetlen vagy kétballábas futó, legfeljebb akaratgyenge. 

A futásról általánosságban

Az emberi élet alaptevékenysége a helyváltoztatás, ami legtöbbször a gyaloglást jelenti, de vannak olyan élethelyzetek, amikor kénytelenek vagyunk nagyobb sebességre váltani, ilyenkor futunk, mondjuk egy barátunk vagy a busz után. De az is előfordulhat, hogy valami elől kell futnunk, amikor nem akarjuk, hogy utolérjenek. A futás, gyaloglás nélkül alig képzelhető el az életünk, bár technikai eszközök révén olyan kényelmet biztosítunk magunknak, ami a mozgásszegény életmódra szoktat rá mindannyiunkat.Minden ciklikusan ismétlődő mozgás sajátos élettani változást eredményez az egész testben, még az agyunkban is. A futás feszültséget old. Miért? Mert futás közben boldogsághormont termelünk Ha nagyobb mennyiséget futunk, sajátosan derűssé válunk, megfeledkezünk problémáinkrólOlyan dolgokat veszünk észre, amiket egyébként nem. Jobban észleljük az izmaink feszülését-lazulását, szívünk dobbanásait vagy az orrunkba, tüdőnkbe áramló levegő útját, valamint a napi problémáinkra megoldást találhatunk futás közbenUgyanakkor élettani hatásai is vannak, erősíti a szívet, a keringési rendszert. Növeli az állóképességet, hatékonyan javítja a kondíciót, növeli a koncentrálóképességet. 
Növeli a tüdőkapacitást. Formálja a combot, a feneket, a vádlit, a hasat, a derekat, és még a karokat is, valamint remek zsírégető hatása is van. Viszont a tempós gyaloglást, futást kevesen végzik rendszeresen, mert a lustaság nagyúr. Aki mégis rá tudja venni magát, hogy télen a hideg havas tájban, vagy nyári melegben fusson, annak különleges élményben lehet része.